Historie en naam

Historie en naam

De folkloristische dansgroep “de Knupduukskes” werd opgericht in 1930, n.a.v. een optreden van enkele leden van de gymnastiekvereniging ”Sparta”, die in klederdracht dansten op de koperen bruiloft van de toenmalige burgemeester van Vorden, dhr. Arriens. Dit werd zo’n succes,dat de groep besloot zelfstandig door te gaan met dansen, eerst als de Vordense Boerendansers,en sinds 1945 als “de Knupduukskes” Die naam is afkomstig van het halsdoekje dat de dames dragen.

Doel

Het doel van de vereniging is het beoefenen van folkloristische en andere oude dansen, en het in stand houden van ( en kweken van belangstelling voor)folklore, vooral op het gebied van muziek en dans. De vereniging is aangesloten bij district oost van de federatie van folkloristische groepen in Nederland, en is lid van het Staring Instituut te Doetinchem.

Bestuur

Het bestuur van de vereniging bestaat uit 5 personen, Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en 2 leden.

Oefenavond

De Knupduukskes oefenen op woensdagavond om de week in het Kultuurhuus van 20.00u tot 22.00u.
Tevens wordt er om de week geoefend in het dorpshuis in Barchem met de groep Wi’j Schotst Vedan, waarmee wij een intensieve samenwerking hebben
In juli en augustus is er geen oefenavond. Als er erg veel optredens zijn kan het ook voorkomen dat er een oefenavond wordt overgeslagen.

Optredens

De vereniging treedt regelmatig op zowel in het binnenland als in het buitenland. De optredens komen binnen via de secretaresse, dit wordt dan aan de leden doorgegeven. Het vertrekpunt voor optredens en reizen is de Hoetinkhof ter hoogte van nr.56. De werkende leden dienen daar gekleed of de kleding bij zich te hebben al naar gelang de afstand waar we heen gaan op de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
Kleding
Men dient zelf voor de kleding te zorgen en deze ook te onderhouden. De kledingcommissie kan helpen bij de keuze van de stof etc. Als je het zelf niet kunt maken kun je hulp vragen bij hen of bij een van de andere leden. De dames krijgen van de vereniging 1 schort in bruikleen en de heren krijgen de pet.
Het kostuum ziet er van boven naar onder als volgt uit.

Dames

Witte hoge klompen zwarte lange kniekousen lange witte onderbroek met kantjes onderrokken 1 is verplicht maar meer mag ook 1 witte katoenen met kantje 2 gestreepte 3 zwarte gevlamde eventueel een naadzak zwarte wollen bovenrok tot op de enkels gevoerd schootjak, in gedekte kleur of zwart blauwgeruit schort tot op 5 cm. van onderkant rok knupduuksken 50x 50 cm. zwart ondermutsje knipmuts voor de kou evt. zwarte wollen vierkante omslagdoek witte of rode boerenzakdoek.

Heren

Witte hoge klompen zwarte lange sokken blauw katoenen boezeroen zwart frontje pak: broek evt. met bretels vestje pandjesjas evt. een zakhorloge zwarte hoge pet in de broekzak, rode boerenzakdoek
Stof voor de schorten en de boezeroens heeft de vereniging in voorraad. Petten zijn er ook anders worden ze besteld. Er zijn ook adressen voor stoffen en het maken of wassen van knipmutsen. Klompen: Verven met witte grondverf en schoonhouden met Jif. Schoudervulling onder de kap verhoogd het draagcomfort
Men mag geen make-up gebruiken en geen moderne sieraden of polshorloges. Bij de dames hoort het haar achterover onder de muts. Het haar van de heren gelieve niet te lang.
Zorg ervoor dat je er netjes uitziet tijdens een optreden. Bedenk dat hier ook voor betaalt wordt en er wordt op je gelet als je in kostuum bent. Denk dan ook een beetje aan bepaalde gedragsregels.
Boven alles staat dat wij andere mensen willen laten genieten van hetgeen wij doen en dat wij hier dan zelf ook plezier aan beleven.